Yedinci sanat olarak adlandırılan sinema, 100 yılı aşan geçmişi olmasına rağmen en hızlı şekilde yayılan sanat dalı olmuştur. Birçok sinema filmi üretildi ve değişik konularda birçok film gösterime girdi. Filmler birçok kategoride üretilmişlerdir. Bilim kurgu da bunlardan bir tanesidir. Bilim kurgu türündeki filmler sinemada en fazla ilgiyi çeken kategorilerden birisi olmuştur. Bu filmlerin bazıları sadece kurgu iken bazıları teknolojiye bile yön vermiştir. Bu yazımızda, STEM aktiviteleri kapsamında, çocuklara bilim aşkını aşılayacak filmlerden bahsetmek istedik. Bu filmleri okulda veya evlerde çocuklarınıza izletebilirsiniz.
Robotlar birçok çocuğun ilgi alanına girmektedir. Robot yapmak, onları hareket ettirmek gibi birçok şey çocukları cezbetmektedir. Big Hero 6 de çocukların içindeki mühendis ruhunu ateşleyebilecek bir yapım. Küçük bir robot tasarımcısını konu alan bu filmde arkadaşlık, takım çalışması, aile gibi birçok alt metinde mesajlar da verilmektedir. 2014 yapımı Big Hero 6 her çocuğun mutlaka izlemesi gereken bir film olarak değerlendirilebilir.
Dünyamızın kaynakları sınırsızmış gibi onları tüketiyor ve geleceğimizi riske atıyoruz. Wall-E, dünya kaynaklarının tüketildiği ve dünyanın kocaman bir çöplüğe döndürüldüğü bir gelecekte geçen bir hikayeyi anlatıyor. Kendi başına dünyayı temizlemekle görevli robot Wall-E bir gün dünyanın eski günlerine döneceğine dair bir işaret bulur. Bu işareti saklayan sevimli robot bir gün uzaydan gelen davetsiz bir misafirin kendi başına açacağı dertlerle maceradan maceraya atılacaktır. Oscar ödüllü animasyon Wall-E çocuklara temiz bir gelecek, daha güzel bir dünya, sevgi gibi alt metinlerde mesajlar vermekte ve daha iyi bir geleceğin cesaretini onlara aşılamaktadır.
Yine dünyanın kaynaklarını tükettiğimiz bir gelecekte geçen Interstellar, başarısız olmuş ve bu sebeple tarımla uğraşan bir astronotun hikayesini anlatmaktadır. Çocukları ve kayınpederiyle birlikte çiftlikte yaşayan Cooper, tesadüf eseri NASA'nın gizli üssünü bulur. Bu, kendisini uzayın öte ucuna götürecek bir maceranın içine girmek anlamına gelmektedir. Uzay, karadelikler, solucan delikleri gibi birçok fizik temelli konuda çocukların zihinlerine fikirler yerleştirecek Interstellar 13 yaş altı çocukların aileleriyle izleyebileceği bir yapım.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar uzay yürüyüşü sırasında yaşanabilecek en kötü olaylardan birisiyle karşılaşırlar. Dünya yörüngesinde başıboş dolaşan uydu enkazları uzay istasyonuna doğru ilerlemektedir. Yaşanan çarpışma ve devamında gerçekleşen olaylarla uzay ve astronotluk mesleklerine dair ufuk açıcı görüntüler sunan Gravity, hızlı karar alma, fizik ve mühendislik gibi konularda çocuklara fikir verebilmektedir. 13 yaş altı çocuklar için uygun olmayan bu yapımda fizik kurallarının çarpıcılığı çok iyi bir şekilde anlatılmıştır.
Ayrıca Gravity Toy ürünümüzü de incelemenizi öneriririz:)
Zamanda yolculuk mümkün müdür? Peki mümkün olsa zaman nasıl bir akışta olurdu? Kült bilim kurgu filmi Back to the Future yani Geleceğe Dönüş bu konularda harika bir anlatım sunmaktadır. Çılgın profesör Emmett Brown'un icadıyla geçmişe giden Marty McFly'ın hikayesi, geçmişte yaptığı değişikliklerin nelere mal olduğunu ve aslında zaman yolculuğunun nasıl bir çıkmaz olduğunu anlatmaktadır. 10 yaş altı çocukların izlemesinin uygun olmadığı bu film serisi 3 filmden meydana gelmiştir. Tüm zamanların en çok beğenilen bilim kurgu yapımlarından birisi olan Geleceğe Dönüş, ufuk açıcı mesajlar sunmaktadır.
Bilim kurgu filmlerinin bir kısmının gerçekle örtüştüğünü ve aslında hepsinin birer kurgu olduğunu bilerek bu filmleri izletmenizi de tavsiye ederiz.